Kingston si želi del JMicrona

Primož Resman

26. jan 2011 ob 00:17:52

Dobro znan proizvajalec pogonov SSD in delovnih pomnilnikov Kingston je objavil, da želi kupiti del podjetja JMicron, ki je znano predvsem po svojih čipih za SATA povezljivost. Njihovi čipi so v uporabi tako na matičnih ploščah za razširitev števila SATA priključkov kot krmilni čipi v pogonih SSD, kjer skrbijo za komunikacijo med samimi pomnilniškimi čipi in vodilom SATA.

Ob začetku popularizacije pogonov SSD so bili sicer prav JMicronovi krmilniki med prvimi na tržišču in obenem krivi za nekaj negodovanja, saj niso bili med zmogljivejšimi, a so novi izdelki to nekoliko popravili. Vseeno niso dosegli stare slave oz. popularnosti, saj so se konkurenti izkazali za zmogljivejše, so pa zato JMicronovi izdelki popularni v cenovno ugodnejših izdelkih. Prav tu jih npr. uporablja Kingston, ki naj bi pokupil kar 30 % približno milijona čipov, ki jih je lani izdelal JMicron. S to navezo bi delež tako pokupljenih čipov kot delež Kingstonovih izdelkov z JMicronovimi čipi znal znatno narasti.

Zanimivo je, da eden izmed velikih na področju trdih diskov, Western Digital, še vedno ne verjame popolnoma v bliskovni pomnilnik. Ponovno so ocenili možnosti izdelave hibridnih pogonov, ki združujejo tako magnetne plošče kot pomnilniške čipe - v obliki linije Momentus XT za prenosnike jih je že pokazal Seagate, ki je 4 GB bliskovnega pomnilnika združil s 160 do 500-gigabajtnimi magnetnimi ploščami. Pri WD-ju menijo, da je zmogljivost glede na prostornost, ki ga pogoni (tako SSD kot očitno hibridni) ponujajo, za običajnega potrošnika enostavno prenizka, obenem pa tako SSD-je kot hibridne pogone zaenkrat še tepe podpora v operacijskih sistemih. Z izboljšanjem le-te in cenitvijo pomnilniških čipov bodo najverjetneje spremenili svoje mnenje, a ne kaže, da bi se to zgodilo kaj kmalu.