Kazenski procesi zoper Siemensovo vodstvo v polnem teku

Matej Huš

24. jan 2011 ob 19:48:24

V četrtek se je na sodišču v Münchnu začel sodni proces proti nekdanjemu članu uprave Siemensa, odgovornemu za informacijsko in komunikacijsko področje, Thomasu Ganswindtu. V 39 strani dolgi obtožnici ga bremenijo nevestnega vodenja podjetja, podkupovanja in sodelovanja pri skrivanju denarja v črnem fondu. Jeseni 2006 je namreč nemška policija v raciji odkrila dokaze o hudih nepravilnostih pri poslovanju Siemensa. Med leti 2004 in 2006 naj bi v črnih fondih poniknila 1,3 milijarde evrov, kar so uporabili za podkupovanje pri pridobivanju poslov v Rusiji in Nigeriji.

V četrtek obravnava ni trajala dolgo, saj se je Ganswindtov zagovornik še pred prebiranjem obtožnice pritožil zoper sestavo senata. Tega sta sestavljala le dva procesna sodnika in dva laika, kar po njegovem mnenju ni zagotavljalo pravičnega sojenja zaradi zapletenosti zadeve. Obravnava je bila prekinjena, nadaljevati pa bi se morala jutri. To se ne bo zgodilo, saj je sodišče danes ugodilo zahtevi. Odslej bodo primer obravnavali trije procesni sodniki in dva laika. To pomeni, da se bo vse skupaj začelo znova, vsi že razpisani naroki in obravnave pa odpadejo in bodo morali biti razpisani znova.

V odmevnem primeru zoper Siemens smo videli že nekaj obtožb, je pa Ganswindt najvišji v hierarhiji podjetja, proti kateremu teče proces. Nekateri člani uprave so namreč bili že leta 2009 obsojeni na plačilo glob v skupni vrednosti 20 milijonov evrov. Postopka proti Urielu Sharefu in Heinz-Joachimu Neubürgerju še nista končana. Poleg tega je Siemens Ganswindta in Neubürgerja tudi civilno tožil in iztožil 20 milijonov evrov. Še en kazenski postopek zoper Ganswindta zaradi podkupovanja tujih uradnikov se še ni začel, saj sodišče odloča, ali obstaja dovolj dokazov za začetek postopka.