Rast povpraševanja po računalnikih v Evropi lani nižja

Matej Huš

24. jan 2011 ob 09:18:53

IDC je objavil podatke o trgu računalnikov v preteklem letu za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (tako imenovana cona EMEA). V letu 2010 je bilo prodanih 110 milijonov računalnikov, kar je za 12,8 odstotka več kot v letu 2009. Toda to ni razlog za navdušenje, opozarjajo, saj se je v zadnjem kvartalu, ki je tradicionalno najmočnejše trgovsko tromesečje, prodaja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2009 povečala za pičla 2,4 odstotka. Zmanjšano rast povpraševanja beležijo v vseh segmentih, tako namiznih kot tudi prenosnih računalnikih in netbookih.

Razlogov za skromno rast je več. Po eni strani so v velikem slogu prispeli tablični računalniki, ki spodkopavajo povpraševanje po klasičnih računalnikih. Še posebej hudo so kanibalizirali netbooke, po katerih je povpraševanje upadlo za tretjino. Tudi prenosni računalniki niso nikamor napredovali, saj se jih je prodalo le pol odstotka več kot leta 2009. Nič kaj bolje ni kazalo namiznim računalnikom, kjer je povpraševanje padlo za 19 odstotkov. Po drugi strani so jih tepla prepolna skladišča iz kriznega leta 2009, tako da so šle v promet večidel stare zaloge.

Zanimivo je, da je povpraševanje upadalo proti koncu leta. Medtem ko so proizvajalci v prvi polovici leta še beležili povišanje v primerjavi s predpreteklim letom, se je situacija v zadnjem kvartalu popolnoma spremenila. Edini, ki so v zadnjem četrtletju poslovali bolje kot leto prej, so bili Asus, Dell, Lenovo in Apple. Največji proizvajalec pa ostaja Hewlett-Packard, ki ga tudi manjši upad ni premaknil z vodilnega mesta.