Napredek v razvoju kvantnih računalnikov

Matej Huš

22. jan 2011 ob 13:58:09

Raziskovalna ekipa, ki jo vodita John Morton iz Oxforda in Kohei Itoh z Univerze Keio v novi številki revije Nature poroča o odkritju (članek), ki je še en korak na poti h kvantnim računalnikom. Ti za delovanje potrebujejo kvantno prepletene delce, ki so enota kvantne informacije oziroma kubiti, katerih proizvodnja v večjem obsegu in kratka življenjska doba sta za zdaj glavni prepreki v razvoju.

Znanstveniki so v opisanem eksperimentu izotopsko zelo čist kristala silicija, ki je bil dopiran s fosforjem, izpostavili sunkom radijskih valov. Na ta način so ustvarili 10 milijard kvantno prepletenih delcev (ansambel elektronskih in jedrskih spinov). Eksperiment je potekal pri temperaturi -270 °C.

Predstavljeni pristop ima dve veliki prednosti. Življenjska doba tako pripravljenih kvantno prepletenih delcev naj bi bila v prihodnosti tudi več sekund, kar je v primerjavi s sedanjimi milijardinkami sekunde cela večnost. Poleg tega pa
za pripravo kvantno prepletenih delcev po tem postopku ne potrebujemo eksotičnih spojin, ampak zgolj običajni dopirani silicij. Naslednji korak je elektronu, katerega spin je kvantno prepleten z nekim jedrim, določiti nov spin, da bo kvantno prepleten s sosednjim jedrom, dodajajo raziskovalci.