Trend Micro: Android ranljivejši kakor iOS

Matej Huš

13. jan 2011 ob 17:31:41

Vodja podjetja Trend Micro, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, Steve Chang je v intervjuju za ugledni časnik Bloomberg dejal, da je Android ranljivejši od iOS-a. "Android je odprtokoden, kar pomeni, da lahko napadalec razume arhitekturo in izvorno kodo," je povedal Chang. Dodaja, da Google nudi odprto kodo Androida vsem piscem aplikacij, medtem ko je Apple mnogo striktnejši in poleg tega vsako aplikacijo pred vključitvijo v App Store preveri. To je po Changovih besedah razlog, da je Android inherentno manj varen.

Google se je na očitke odzval z elektronskim sporočilom, v katerem so zapisali, da "na vseh računalniških napravah uporabniki nujno zaupajo vsaj del svojih informacij piscu aplikacije, ki jo uporabljajo. Android se trudi, da uporabnike obvesti o tem in omeji količino informacij, ki se posredujejo." Apple ni komentiral navedb.

Chang je medtem nadaljeval, da bodo androidne naprave postale naslednji PC-ji in da bodo morali njihovi uporabniki začeti kupovati antivirusne programe, lovce spywara in podobno.

Mar nismo varnosti s skrivanjem že prerasli?