CES 2011: Ford predstavil električnega focusa

Matej Huš

9. jan 2011 ob 00:13:48

Ford je na letošnjem CES-u predstavil svoj električni avto Ford Focus, ki je po besedah njihovega izvršnega direktorja Alana Mulallyja njihov prvi avtomobil brez emisij ogljikovega dioksida. Z enim polnjenjem akumulatorjev naj bi zmogel okoli 160 kilometrov, dosegel pa bo najvišjo hitrost 136 kilometrov na uro. Polnjenje akumulatorjev na gospodinjskem električnem omrežju traja od tri do štiri ure.

Focus bo na severnoameriškem trgu naprodaj še letos. Mulally pravi, da se zavedajo, da utegne potreba po pogostih postankih za polnjenje akumulatorjev odvrniti katerega kupca, a poudarja, da gre le za enega izmed načinov, kako voziti bolj zeleno. Podatkov o porabi energije Ford ni dal, so pa dejali, da bo primerljiva z Nissanovim Leafom, ki porabi ekvivalent 2-3 litrom goriva na 100 kilometrov. Prav tako so enako dejali o ceni; povejmo torej, da stane Leaf 25.000 dolarjev, če upoštevamo subvencijo v višini 7.500 dolarjev.

Na ameriškem trgu je bilo lani 2,4 odstotka prodanih vozil na električni pogon. Glavni oviri večjemu razmahu sta še vedno majhen domet in pomanjkanj polnilnih mest.