Britanska vlada razširja zakon o dostopu do informacij javnega značaja

Matej Huš

9. jan 2011 ob 19:17:04

Britanska vlada je ta teden objavila načrtovana dopolnila zakona o dostopu do informacij javnega značaja (FOI), s katerimi želijo razširiti njegov obseg in poskrbeti za večjo transparentnost, kot so obljubili v predvolilnem programu.

Povečali bodo število organizacij, ki so upravičene do dostopa do informacij po zakonu FOI, in število služb v javni upravi, ki so zavezane posredovati zakone po tem podatku. S 30 let na 20 let bodo zmanjšali bodo čas, v katerem so tajni dokumenti iz arhivov javno dostopni. Poleg tega bodo natančno preučili delovanje zakona v praksi in po potrebi predlagali dodatna dopolnila, če bi ugotovili, da kje škripa.

Informacijski pooblaščenec Christopher Graham pravi, da so se od WikiLeaksa naučili, da je transparentnost tista prava. Izkazalo se je, da javnost želi več podatkov o delovanju vlade, zato je treba to tudi ponuditi. Dodaja, da je bolje od selektivnega objavljanja nelegalno pridobljenih depeš WikiLeaksa pregledno sproti objavljati in pod enakimi pogoji vsem brezplačno zagotoviti podatke o delovanju vlade.

Britanski pravosodni minister Tom McNally pravi, da si javnost zasluži, da je izvoljena vlada odprta, pregledna in predvsem odgovorna za svoja dejanja. Zato bo vlada bo tudi takoj dodatno objavila vsak javni izdatek, ki bo presegal 25.000 funtov, in lestvico plač najbolje plačanih javnih uslužbencev.