Radeon 6950 se odklene

Primož Resman

27. dec 2010 ob 14:13:12

Pred leti je bilo odklepanje dodatnih zmogljivosti komponent računalnikov nekaj samoumevnega, pa naj je bil za odklep potreben strojni poseg (povezovanje mostičkov na procesorjih Athlon XP) ali zgolj programski (menjava BIOS-a grafičnih kartic oz. le spreminjanje nastavitve gonilnikov Radeon 9500 v 9700, odklep zmogljivosti kartic Quadro na GeForceih). Ker so ti posegi za manj denarja prinesli več, obenem pa niso bili vedno popolnoma uspešni (nestabilni odklepi so jim lahko očrnili ime), proizvajalci tega početja niso podpirali in so ga začeli ovirati. V primeru novejših AMD-jevih grafičnih kartic se v fizičnem primeru uporabi varovalke v samem jedru oz. na substratu (nosilcu silicijevega jedra), ki onemogočijo posamezne dele jedra.

Drug način, nekoliko presenetljivo uporabljen na Radeonu HD 6950, je dobri stari zaklep z BIOS-em. Ta postopek seveda ni nikoli izumrl, saj se že ves čas uporablja za ocenjevanje zmogljivosti končnih izdelkov iz bolj zmogljivih inženirskih primerkov ter za zagotavljanje predčasnih testnih primerkov, a je v primeru novega Radeona dosegel celo police trgovin. Poleg frekvenc je razlika v jedru Radeonov HD 6950 in 6970 še 128 senčilnikov (1408 proti 1536), ki pa jih je mogoče odkleniti zgolj z zamenjavo BIOSa na Radeonu HD 6950 s tistim, ki ga je sicer moč najti na Radeonu HD 6970.

Poleg aktivacije zaklenjenih senčilnikov se jasno dvignejo še frekvence, v primeru jedra za 80 MHz na 880 MHz, v primeru 2 GB pomnilnika pa za 125 MHz na 1375 MHz (efektivnih 5,5 GHz). V preteklosti je bilo sicer menjavanje BIOS-a nekoliko nevarno početje, a ne na novih Radeonih. AMD je namreč na kartici namestil stikalce, s katerim je mogoče preklapljati med dvema različicama BIOS-a, s čimer so poskrbeli za dodatno varnost v primeru sesutja oz. zgolj za dva profila, kjer je npr. eden navit, drugi pa ne. V primeru neuspešne zamenjave je treba le aktivirati drug BIOS, ponovno zagnati računalnik in ponoviti postopek nadgradnje.

Pri techPowerUp! so uspešno odklenili 3 HIS-ove in dva Sapphireova primerka ter po enega AMD-jevega, Asusovega, PowerColorjevega in XFX-ovega Radeona HD 6950.