LHC ni zaznal nobene črne luknje

Matej Huš

27. dec 2010 ob 00:02:04

Lahko si oddahnemo, saj v Švici ne bodo zakrivili konca sveta. V CERN-u so zaključili eksperiment CMS in pri tem niso zaznali nobenih miniaturnih črnih lukenj, ki so jih napovedovale nekatere teorije.

Nekaj izmed teorij, ki poizkušajo poenotiti splošno relativnost in kvantno mehaniko, predpostavlja obstoj zavitih višjih dimenzij. Če bi v CERN-u delci trkali z zadostnimi energijami, bi lahko med seboj interagirali z gravitacijsko silo, katere jakost bi bila primerljiva jakosti ostalih osnovnih sil. Gravitacija postane pomembna nad Planckovo skalo, ki jo kánonske teorije uvrščajo v velikostni razred 1016 TeV. Nekaj bolj eksotičnih teorij poenotenja predvideva, da je prava Planckova skala že v razredu 1-10 TeV. To bi bila posledica zavitih dimenzij, ki jih sicer ne moremo zaznati, a gravitoni vanje potujejo prav tako kakor v naše tri dimenzije. Gravitacija se torej zdi šibkejša od ostalih osnovnih sil, v resnici pa je v vseh 3 + n dimenzijah prav tako močna.

Če bi to bilo res, bi dva delca teoretično ob trčenju lahko povzročila nastanek mikro črne luknje, saj bi se zadosti približala, da bi začutila tudi ostale dimenzije in ustrezno močnejšo gravitacijsko silo. Takšna črna luknja bi v trenutku izparela, kar bi na detektorjih pustilo značilen odtis subatomskih delcev. Kot so objavili v poročilu za javnost in članku Search for Microscopic Black Hole Signatures at the Large Hadron Collider, pri trkih protonov z energijami od 3,5 do 4,5 TeV ni nastala nobena črna luknja.