Na Cr-48 teče tudi Ubuntu

Matej Huš

17. dec 2010 ob 02:33:10

Prenosniki, na katerih Google ponuja svoj operacijski sistem Chrome OS, so, kar se podatkov tiče, mogoče res neuničljivi, a dosti težji problem je na njih pognati kaj drugega kot Chrome OS. Sicer mu nič ne manjka, a ker gre za spletni operacijski sistem, je nekako okleščen. Na njem ni mogoče poganjati off-line aplikacij, česa početi izven brskalnika in podobno. Vse to pa na Cr-48 postane izvedljivo, če nanj namestimo Linux.

Google je zatrdil, da uradni prenosniki Cr-48, ki bodo naprodaj širokim ljudskim množicam po novem letu, ne bodo podpirala poganjanja drugega operacijskega sistema (dual booting). Zato je toliko bolj zanimivo, da se je na Googlovih straneh pojavil priročnik z navodili za namestitev Ubuntuja na Cr-48, ki so bili že poslani preizkuševalcem in novinarjem.

Postopek je rahlo zamotan, saj zahteva souporabo klasičnega računalnika, programske opreme za virtualizacijo VirtualBox in prevajanje jedra za Ubuntu, je pa definitivno možen. Se pa s tem nekoliko pokvari namen prenosnika, saj je Cr-48 tu prav zaradi Chrome OS in ne obratno. Kdor želi polno verzijo prenosnika, si pač kupi pravi prenosnik.