Catalyst Control Center popolnoma prenovljen

Primož Resman

14. dec 2010 ob 13:30:56

Za grafične kartice kanadskega podjetja ATI se je pogosto govorilo, da so kot (angleški dvonadstropni) avtobusi - so velike, rdeče in imajo slabe šoferje (gonilnike). V daljnem letu 2004 je ATI za upravljanje z grafično kartico oz. gonilnikom splavil Catalyst Control Center (CCC), ki je z leti doživel obilico prenov, nazadnje pred letom in pol. Zdaj je pred nami še ena, očitno ena izmed večjih v zgodovini tega kosa programske opreme. Obenem bo AMD s tem izbrisal še zadnje sledi znamke ATI, saj je bil stari nadzorni center še popolnoma ATI-jev izdelek.

Gonilniki 10.12 so tik pred izidom serije Radeon HD 6900 končno prinesli polno podporo grafičnim karticam iz serije Radeon HD 6000 (delna podpora je na voljo s Catalyst 10.10 z dodatnim popravkom - različica 10.11 teh kartic ne podpira), obenem pa bo na voljo popolnoma preoblečen nadzorni center. Namesto rdeče bo odet v črne in zelene barve, ki jih poznamo že iz nadzornega programa OverDrive, za samo prenovo vmesnika pa so se pri AMD-ju združili s podjetjem Infusion. V prihodnjem letu, ko bodo splavljeni procesorji z grafičnimi čipi oz. APU-ji, lahko pričakujemo, da se bodo v CCC preselile še nastavitve, povezane s centralnimi procesorji in APU-ji. S tem bo ta nadzorni center postal osrednja lokacija, povezana z nadzorom AMD-jevih izdelkov.

Prenovljen grafični vmesnik bo v Catalyst 10.12 namenjen zgolj predogledu, polna različica pa bo sledila v prihodnjem letu. Gonilnike Catalyst 10.12 bo tako mogoče še vedno namestiti s starim, ATI-jevim nadzornim centrom, nova različica pa bo na voljo le uporabnikom operacijskih sistemov Windows Vista in 7 - uporabniki XP-jev ostanejo na suhem. Gonilnike si za svoj operacijski sistem lahko prenesete z AMD-jeve strani.