Analiza telefonskih klicev za zaris novih meja pokrajin

Matej Huš

13. dec 2010 ob 09:31:36

Statistične in ostale regije v državah so dandanes zarisane na dva načina. Bodisi se naslanjajo na zgodovinske delitve bodisi jih oblast zariše tako, da je za kateri že koli razlog karseda prikladno. Zelo malo pa to pove o dejanski povezanosti ljudi. Zato so na MIT-u dobili idejo analizirati telefonske pogovore in iz njih izluščiti, kje so v resnici meje med krogi poznanstev ljudi, ki jim lahko rečemo regije.

Eksperiment je vodil bostonski Massachusetts Institute of Technology. Analizirali so 12 milijard klicev po stacionarnem omrežju v Veliki Britaniji in predpostavljali, da več klicev k istemu naslovniku pomeni trdnejšo vez med kličočim in klicanim. Nepresenetljivo so ugotovili, da ljudje več komunicirajo z ljudmi, ki so jim geografsko bližje. Nato so z računalniki analizirali vse podatke, jih ustrezno preračunali in zarisali nove meje pokrajin, kot jih ljudje dejansko občutijo.

Carlo Ratti, ki je vodil projekt, pojasnjuje, da lahko poznavanje te dinamike pomaga pri ocenah, kaj bi se na primer zgodilo ob odcepitvi Škotske. Dodaja, da bi morali za celotno podobo upoštevati še mobilne klice in komunikacijo prek interneta, a za začetek so rezultati več kot dobri.

Zanimivo bi bilo kaj podobnega izvesti tudi v Sloveniji.