Google Cloud Print storitev v beta fazi

Primož Resman

10. dec 2010 ob 00:31:17

S predstavitvijo Chrome OS, ki ne podpira običajnega priklopa tiskalnikov, temveč se zanaša na Googlovo oblačno storitev, Google Cloud Print, se je porajalo vprašanje kaj bomo storili z obstoječimi tiskalniki, ki oblačnega tiskanja ne podpirajo. V prihodnosti bodo na voljo na splet povezani tiskalniki, ki jim bo tiskanje iz oblaka enostavno opravilo, a današnji tiskalniki s povezljivostjo omejeno na USB tega niso sposobni.

Na pomoč bo tako lahko priskočil eden izmed domačih računalnikov. Google je že predstavil beta različico storitve, ki pa je zaenkrat omejena le na operacijske sisteme Windows ter se nahaja v 9. različici Chrome, natančneje od različice 9.0.597.1 naprej, ki pa je zaenkrat še del razvojne veje. Zaradi novosti bo Chrome 9 deloval kot posrednik, ki bo dokumente preusmeril k gonilnikom za tiskalnik. Ti bodo nato po popolnoma običajni poti poskrbeli, da bodo dokumenti natisnjeni, kakor se zgodi z vsakim dokumentov PDF, DOC, sliko oz. čemerkoli že tiskate.

Podpora beta različici je zaenkrat omejena le na prav tako razvojno različico Chrome OS, a ker je govora o mobilnih aplikacijah ni dvoma, da bo nekoč v prihodnosti iz oblaka mogoče tiskati tudi z mobilnih telefonov z Androidom.

Morda pa že v Android 3.0 - Honeycomb.