Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

Primož Resman

8. dec 2010 ob 07:02:20

Kot se je predvidevalo že ob objavi vabil na prireditev je Google danes predstavil novosti, povezane tako z brskalnikom kot z operacijskim sistemom, ki si delita ime Chrome. Na brskalniškem delu so končno predstavili spletno trgovino z aplikacijami, poleg nekaterih drugih novostih, ki jih lahko v kratkem pričakujemo vgrajene v sam brskalnik. V delu posvečenemu Chrome OS so nekoliko podrobneje predstavili delovanje tega operacijskega sistema ter njegovo navezanost na namenske prenosnike. Enega izmed njih so že predstavili, a ni naprodaj. Tokrat se osredotočamo na brskalniški del prireditve.

Chrome Web Store zaenkrat podpira le Chrome, čeprav bi nekatere aplikacije že sedaj delovale v konkurenčnih brskalnikih, saj so izdelane z običajnimi spletnimi orodji, predvsem s pomočjo HTML5. Trgovina naj bi bila sprva sicer odprta le za ZDA, medtem ko naj bi jo po svetu razširili prihodnje leto, a z gotovostjo lahko trdimo, da v Sloveniji z uporabo Chrome 8 trgovina deluje, saj je mogoče namestiti brezplačne aplikacije, plačljive pa kupiti, namestiti, odstraniti in dobiti povračilo kupnine. Preizkusno odboje za slednje znaša pol ure, za plačevanje pa jasno potrebujete kreditno kartico, ki jo povežete s svojim Google računom in njihovo storitvijo Google Checkout. Med aplikacijami, ki so na voljo v trgovini, je tudi spletna izdaja Kindla, ki poleg namenskega bralnika, tablic oz. mobilnih telefonov z iOS oz. Androidom ter nekaterih drugih platform zdaj podpira še branje neposredno iz brskalnika.

V Chrome 9 lahko pričakujemo še eno izdatno pohitritev izvajanja Javascripta, za kar bo odgovoren dodatek pogonu V8, Crankshaft. Pohitritve naj bi dosegle vse do 100 %, obenem pa so na predstavitvi povedali, da je Chrome ta trenutek v izvajanju Javascripta približno stokrat hitrejši od Internet Explorerja v letu 2008. Prav tako naj bi pohitrili vgrajen pregledovalnik dokumentov PDF, ki so ga nedavno predstavili s splavitvijo Chrome 8. Končno bomo dobili še uradno in stabilno podporo takojšnjemu prikazovanju spletnih strani, ko se uporablja Omnibox, vrstico za vnos spletnega naslova v Chrome. Google je to storitev že pokazal na svoji domači strani, kjer ob vnosu iskalnega niza iskalnik sproti prilagaja zadetke. Hipno bo tako postalo iskanje po vseh straneh, za katere je v Chrome vnesen iskalnik, v primeru začetka vnosa naslova pa se bo pod predlaganimi zadetki izrisala stran prvega predlaganega zadetka.

Pazljivo z brskanjem po pornografskih straneh.