Prihaja Nexus S

Primož Resman

6. dec 2010 ob 22:12:08

Že na Web 2.0 Summit je bilo v rokah CEO-ja Googla, Erika Schmidta, mogoče opaziti neznan telefon, za katerega se je izkazalo, da gre najverjetneje za Samsungov mobilnik, izdelan v tesnem sodelovanju z Googlom samim. Nadaljnje informacije so razkrile, da gre za Nexus S, ki bo tako nasledil Nexus One. S tem so se tudi uresničile trditve, da mobilnega telefona z imenom Nexus Two ne bo, ter da naslednika prvega izdeluje Samsung.

Mobilnik bo mogoče kupiti že ta mesec, saj bo v trgovine v ZDA prispel 16. decembra ter 20. decembra na to stran luže, vsaj v Veliko Britanijo. V ZDA bodo za odklenjeno različico, ki ne bo zahtevala prodaje duše enemu izmed mobilnih operaterjev, želeli 530 ameriških zelencev. To bo prvi mobilni telefon, ki bo na tržišče prispel z že naloženim Androidom 2.3 oz. Gingerbreadom, posledično pa je s strojnega vidika telefon dokaj zanimiv, podobno kot ob svojem izidu Nexus One.

Zaslon v diagonalo meri 4 palce, ima za Android običajno ločljivost 800 x 480 pik ter je seveda Samsungov lastni SuperAMOLED. Zaslon sam je po dolžini nekoliko ukrivljen, da se mobilni telefon lepše prilega obrazu med telefonskimi klici. Procesor je prav tako Samsungov na ARM-ovem Cortex A8 osnovan Hummingbird z delovno frekvenco 1 GHz, kateremu družbo dela 512 MB delovnega pomnilnika in 16 GB pomnilnika za hrambo podatkov. Podprta so omrežja tretje generacije (900, 1700 in 2100 MHz), WiFi do standarda g, na zadnji strani se skriva fotoaparat s senzorjem, ki slike zajema s 5 milijoni točk, vse skupaj pa zaključuje žiroskop, s čimer je mobilnik izredno podoben zelo popularnim modelom Galaxy S. Razlikuje se po podpori komunikacije NFC (Near Field Communication), ki je vgrajena v Nexus S in jo bo Android začel podpirati prav z Gingerbreadom.

Nekaj več tako o Nexus S kot o Gingerbreadu si lahko preberete na Googlovem blogu oz. si podrobneje ogledate sam mobilnik na predstavitveni strani.