Prodajalci protivirusnih programov štejejo dneve naročnine vsak po svoje

Matej Huš

4. dec 2010 ob 19:08:14

Britanska stran Which? Computing je ugotovila, da poizkušajo nekateri prodajalci protivirusnih programov svoje kupce prekaniti v nakup nove naročnine še pred potekom stare. Trike uporabljata Symantec in AVG, ki uporabnikom reklamirata znižane nadgradnje. Če uporabnik naroči in kupi nadgradnjo, potem se naročnina začne šteti znova z dnem namestitve, že plačani dnevi od prejšnje naročnine pa propadejo.

Medtem Panda, McAfee in BitDefender ne poslujejo tako. Panda je povedala, se nova naročnina prišteje k stari, torej lahko uporabniki izkoristijo vse že plačane dni zaščite, preden stopi v veljavo dokupljena. McAfee je dejal, da kupce o posodobitvi začnejo opominjati šele 35 dni pred potekom in da avtomatično podaljšanje licence ne pomeni izgube nobenega dne. Prav tako BitDefender sešteva dneve kakor Panda, če gre za isti paket, a staro licenco zavrže, če uporabnik kupi drugačen izdelek.

AVG in Symantec pa očitke zavračata in pravita, da se to zgodi le v primeru, ko uporabnik naroči drugo, navadno razširjeno verzijo programa - ki pa jih ponujajo v reklamah po elektronski pošti in v pojavnih oknih.