Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Primož Resman

1. dec 2010 ob 12:18:02

Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu najverjetneje še ne bo, a pri Roviu pravijo, da nikoli ne reci nikoli. Vseeno pa so njihovi načrti za prihodnost obsežni, že za božično-novoletne praznike bosta različici za iOS in Android dobili nadgradnji, v kateri bo treba podirati božična drevesa, snežene kocke ter preprečiti pohod prašičev z Božičkovimi čepicami na glavi. Podobno razširitev so že predstavili za noč čarovnic, a takrat le za platformo iOS.

Obenem bo igra najverjetneje v prihodnjem letu doživela premik z mobilnih naprav na igralne konzole, PlayStation 3, Xbox 360 ter Wii, krožijo pa že prve napovedi o drugi različici za mobilne naprave - Angry Birds 2. Po napovedih razvijalcev ne bo šlo zgolj za nadaljevanje franšize, saj naj bi bili prašiči tokrat mnogo bolj aktivni ter ne bodo le čakali, da z neba nanje padejo ptiči različnih oblik.

Če so vam prašiči in ptiči prirasli k srcu, jih boste v decembru lahko na spletni trgovini kupili tudi v obliki pliškov in svoje navdušenje nad igro delili 11. decembra po celem svetu, obenem pa se takrat pričakuje izid praznične izdaje igre - če bo Apple milosten.