Amazon se gre Hollywood

Matej Huš

18. nov 2010 ob 15:52:00

Največji spletni knjigarnar Amazon, ki že dolgo ne prodaja več zgolj knjig, se bo preizkusil tudi na filmskem področju, saj so zagnali Amazon Studios. Novi oddelek je namenjen filmskim ustvarjalcem, scenaristom in tudi gledalcem ter kritikom. Uporabniki bodo lahko na stran naložili svoje scenarije za filme in dobili bodo povratno informacijo, kaj si drugi bralci mislijo o njih. Režiserji in producenti pa bodo lahko našli kakšno idejo za nov film ali pa le pokomentirali prispevke. Kdor se želi preizkusiti v montaži ali režiji, bo lahko na stran naložil testne filme v dolžini vsaj 70 minut, ali pa že obstoječe spremenil in dopolnil z lastnimi kadri.

Amazon bo najboljše prispevke nagrajeval. Vsak mesec bo najboljši film prejel 100.000 dolarjev in najboljša scenarija po 20.000 dolarjev. Najboljši film leta bo prejel milijon dolarjev, scenarij pa 100.000 dolarjev. Je pa res, da Amazon 18 mesecev obdrži ekskluzivne pravice za prikazovanje in uporabo naloženih del; gumba Izbriši na strani ne bo. Po tem času jih bodisi odkupi bodisi dobi avtor vse pravice nazaj.

V Amazonu pravijo, da je filmska industrija v Hollywoodu preveč zaprta, zato želijo svet filmov odpreti širši množici ljudi po svetu.