Na Zahodnem bregu zaradi spletnega kritiziranja islama aretiran Palestinec

Matej Huš

13. nov 2010 ob 21:50:29

V arabskem svetu vas lahko izražanje nestrinjanja s prevladujočo veroizpovedjo drago stane in pri tem izbira medija nima nobenega vpliva, je na lastni koži občutil 26-letni Walid Husayin iz Kalkilije na Zahodnem bregu. Mladenič je uporabljal spletne bloge in Facebook za blatenje in norčevanje iz Mohameda in islama, zato je policija izvedla pravo tajno akcijo, da ga je izsledila in aretirala.

Husayin je več let na spletnih blogih v angleščini in arabščini širil ateistično propagando, v kateri je opisoval boga kot primitivnega beduina. Islam je označil kot slepo vero, ki raste in prevzema ume ljudi, kjer sta iracionalnost in ignoranca. Poleg tega je na Facebooku ustanovil tri skupine, koder se je sarkastično razglasil za boga in svojim privržencem s parodijo besed iz Korana zapovedal kajenje marihuane. Njegovi blogi so imeli več kot 70 tisoč bralcev, večidel iz arabskih držav. S svojimi provokacijami si je nabral kup sovražnikov, saj mu je samo na Facebooku tudi s smrtjo grozilo več sto ljudi.

Izslediti ga niso mogli, saj je uporabljal lažno ime. Začetek njegova konca je bila njegova mati, ki je našla članke o ateizmu na njegovem računalniku. Da bi se spametoval, je odpovedala internetno naročnino. Takrat je Husayin začel zahajati v lokalno kiberkavarno, kjer je sčasoma zaradi večurnega sedenja v oddaljenem kotu padel v oči lastniku. Ta je pridobil posnetke strani na Facebooku, ki jih je Husayin obiskoval, in jih posredoval palestinski obveščevalni službi. Oblasti so ga nato več tednov opazovale, 31. oktobra pa je bil aretiran. Husayin je prvi, ki je bil na Zahodnem bregu aretiran zaradi verskih nazorov, in drugi odmeven primer aretacije zaradi objav na Facebooku. Septembra so namreč aretirali novinarja, ki je na Facebook priobčil žaljivo fotografijo palestinskega predsednika.

Palestinske oblasti ne skrivajo, da skrbno nadzorujejo spletno dogajanje. Vsi lastniki kiberkavarn morajo redno pregledovati aktivnosti na svojih računalnikih in kakršnakoli odstopanja takoj javiti oblastem. Te so tudi ustvarile kopico lažnih profilov ljudi na Facebookov, ki poskušajo postati prijatelji z znanimi nasprotniki režima in spremljati njihove objave.

Husayinu sedaj grozi huda kazen. Prebivalstvo Kalkilije je prav tako kritično do njegovih dejanja. Petintridesetletni Abdul-Latif Dahoud je namreč dejal, da bi Husayina morali javno zažgati, da bi iz njega naredili zgled za ostale. Celo njegova mati je dejala, da bi ga bilo najbolje pustiti v zaporu do konca življenja, saj bi le tako lahko povrnil izgubljeno družinsko čast in se zaščitili pred maščevanjem. Če bo Husayin spoznan za krivega (uradno sicer še ni obtožen), mu po šeriatskem pravu grozi smrtna kazen.