Bliskovni pomnilnik se ceni

Matej Huš

10. nov 2010 ob 15:38:14

Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung načrtuje 20-odstotno povečanje prodaje in 15-odstotno znižanje cen. Toshiba načrtuje rast, ker so s SanDiskom odprli novo tovarno, ki bo proizvajala čipe v 24 nm-tehnologiji. S tem bodo lahko izdelovali kompaktnejše čipe, ki bodo cenejši. Micron je nedavno zaključil prevzem Numonyxa, tako da se bo posvetil trgu pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Poleg tega gradijo še novo tovarno v Singapurju. Intel je občutno znižal cene svojega bliskovnega pomnilnika v tem četrtletju, zato so njihovi prihodki upadli za šestino. Še agresivnejši je bil Hynix, ki je prodajo povečal za 42 odstotkov, a je zaradi nižanja cen zaslužil 23 odstotkov manj.