USB 3.0 v Intelove prenosnike šele v 2012

Primož Resman

4. nov 2010 ob 10:09:36

USB 3.0 je na prenosnikih z Intelovimi procesorji in veznimi čipovji še relativno oddaljen, vsaj tisti, katerega podpora bo vgrajena v samo vezno čipovje. Prvo takšno bo namreč šele Chief River, ki ga pričakujemo v letu 2012. Šlo bo za naslednika platforme Huron River, ki bo predstavljena v začetku prihodnjega leta in bo uporabljala procesorje Sandy Bridge, medtem ko bo Chief River za procesorje uporabljal njihove pomanjšane različice, v 22 nm-proizvodnem procesu (s pomočjo tehnologije SOI?) izdelane procesorje Ivy Bridge. Podpora za USB 3.0 bo po drugi strani za namizne računalnike že vgrajena v vezna čipovja iz serije 6, ki bodo sparjena s procesorji Sandy Bridge.

Slednje bo Intel podrobneje predstavil na sejmu CES, ki se bo dogajal med 6. in 9. januarjem prihodnjega leta v Las Vegasu. S koncem sejma bo dvignjena tudi prepoved objavljanja specifikacij, torej lahko takrat pričakujemo prve uradne teste nove platforme. Vseeno so prvi podatki že ušli, med njimi pa najbolj izstopa Core i3 2100T, dvojedrnik HyperThreadingom in frekvenco 2,5 GHz, ki ima največjo porabo do vsega 35 W. Poleg dveh jeder je vključenega še 3 MB predpomnilnika in grafični čip s frekvenco 650 MHz, ki se dvigne na kar 1100 MHz s pomočjo Turbo Boosta.

Enemu izmed trgovcev je na splet uspelo postaviti še Core i5 2500k, štirijedrnika s 6 MB predpomnilnika, najverjetneje brez podpore HyperThreadingu, ki pa ga zato lahko pričakujemo kot navijalcem prijaznega z odklenjenim množilnikom. Cena zanj je bila postavljena na 170 angleških funtov, kar ga postavi ob bok odklenjenemu dvojedrnemu Clarkdaleu, Core i5 655k.

Omenimo lahko še, da je po Gigabyte-u svoje matične plošče pokazal še Asus, tokrat četverico, osnovano okrog veznega čipovja P67 - novega Maximusa, že četrtega po vrsti, ploščo Sabertooth i67 iz serije TUF, opremljeno s pokrovom oz. ščitom (Tactical Vest), ki odkrite pusti le razširitvene reže in okolico procesorja, ter dve verjetno nekoliko cenejši plošči, P8P67 v običajni, Vanilla in Deluxe različici. Čeprav za ploščo Sabertooth ni podatka (za ostale tri je potrjeno), verjetno vse štiri pridejo opremljene z USB 3.0 in Sata 6 Gb/s. Maximus IV Extreme je opremljena s kar štirimi PCIe x16 režami, ki vse podpirajo CrossfireX in SLI, medtem ko so preostale tri plošče opremljene le z dvema režama, ki prav tako podpirata CrossfireX in SLI.