GTX 580 bo hladnejši od predhodnice

Primož Resman

2. nov 2010 ob 19:50:52

Po prvih slikah in prvih specifikacijah smo približno teden pred uradno predstavitvijo dobili še prve rezultate iz testov in dodatne specifikacije za nVidiinega prihajajočega paradnega konja, GeForce GTX 580. Napovedi, da bo šlo za celotno jedro GF100 z dodatnimi izboljšavami, glede na zadnje informacije, držijo, saj bi poleg 512 stream procesorjev čip imel še 128 teksturnih enot, katerih naloga je slike, ki predstavljajo teksture, obračati, jim spreminjati velikost in jih nalepiti na ravnine tridimenzionalnih objektov. S tem bodo močno povišali količino pikslov, ki jih bo na sekundo kartica sposobna izrisati, prav to pa je bila ena izmed hib v arhitekturi GF100. Slednji bi s 512 stream procesorji namreč imel le 64 enot TMU.

Celotna grafična kartica naj bi porabila do 244 W, kar nedvomno ni malo, a je manj od 250-ih vatov za GTX 480. Pri slednji je sicer prišlo do manjšega marketinškega trika, saj so porabo merili v igrah, medtem ko sintetični testi, sploh FurMark, kartico obremenijo mnogo bolj, v primeru GTX 480 celo do 300 W. AMD npr. za porabo uporabi prav najvišjo številko, kateri se približa FurMark. Načina merjenja porabe seveda v tem primeru ne poznamo, a le upamo lahko, da gre za za uporabnike bolj pošten način.

V prvih pobeglih testih GTX 580 v povprečju Radeona HD 5870 prekaša za okrog 45 %, medtem ko prednost pred GTX 480 znaša dobrih 15 %. Prednost pred Radeonom oba GeForca naredita predvsem v situacijah, kjer je uporabljene veliko teselacije, kar pa so pri AMD-ju popravili s serijo 6000. Že po teh testih bo GTX 580 ob izidu počasnejša od trenutnega ATI-jevega paradnega konja, Radeona HD 5970, a je logično pričakovati, da bo prava borba med GTX 580 in enojedrnima karticama iz serije 6900 ter da bo ostra, ko bo do nje sploh prišlo. Uradna predstavitev se bo namreč zgodila že prihodnji teden, 8. novembra, a naj bi šlo ponovno za papirnato predstavitev, medtem ko bodo kartice v trgovine prišle šele v januarju, vsaj v večjih količinah.