Bo Microsoft Silverlight zamenjal s HTML5?

Primož Resman

4. nov 2010 ob 01:53:26

Microsoftov Silverlight je bil sprva mišljen kot tekmec Adobovemu Flashu, vsem (popularnejšim) platformam namenjeno okolje za izdelavo multimedijskih spletnih aplikacij, iger ter za predvajanje videoposnetkov, tako prenosa v živi sliki kot predvajanja že posnetih in obdelanih videoposnetkov. S klienti za Windows, Mac OS X in Linux so bili konkurenčni Adobovemu Flashu, a Silverlight ni zaživel v tej meri, da bi izpodrinil Flash, kjer ima zraven prste tudi razširjenost le-tega, ki ga najdemo že na mobilnih telefonih in drugih mobilnih napravah z mobilnimi operacijskimi sistemi.

Pri Microsoftu so se tudi zaradi tega odločili, da bodo polno podprli še nastajajoči HTML5. Za tega se pričakuje, da bo dostojno nasledil Flash vsaj na najpomembnejšem področju za slednjega, zvočnih in videoposnetkov ter predvajanju obeh v brskalnikih. HTML5 namreč že podpira obilica večjih spletnih strani kakor tudi vsi najpomembnejši brskalniki v novejših izdajah in prav vse mobilne platforme, tudi do Flasha sovražen Apple s svojim iOS-om. Da imajo pri Microsoftu dobro osnovo za HTML5, pokaže tudi dejstvo, da je beta različica Internet Explorerja 9 glede na prve uradne teste organizacije W3C na vrhu v združljivosti z do sedaj sprejetimi standardi.

A vse to še zdaleč ne pomeni, da je Silverlight mrtev, saj ni bil nikoli namenjen kot nadomestek za HTML, temveč kot tehnologija, s katero je moč na razvijalcem enostaven način izdelati stvari, ki jih v HTML ostalih tehnologijah ni mogoče. Tako lahko v bližnji prihodnosti lahko pričakujemo izid nove različice programske opreme za vse tri namizne operacijske sisteme. Nudil bo podporo HTML-ju, tudi na področju prenosa žive slike in predvajanja videoposnetkov (s Silverlightom je npr. mogoče sprotno s predvajanjem spreminjati kakovost posnetka v odvisnosti od pasovne širine, ki je uporabniku na voljo), a veliko bolj pomemben je v svetu mobilnih naprav, saj je uporabljen kot okolje za razvoj aplikacij na Windows Phone 7. S Silverlightom je Microsoftu uspelo zagotoviti relativno enostaven začetek za prve razvijalce, kar se kaže tudi v številkah - po Microsoftovih besedah je za Windows Phone 7 razvitih že več kot 1000 aplikacij.