Skupinske tožbe zoper Facebook, Google in Zyngo zaradi nespoštovanja zasebnosti

Matej Huš

31. okt 2010 ob 06:25:50

Pred dvema tednoma smo povzeli Wall Street Journal, ki je v raziskovalnem članku ugotavljal, da aplikacije na Facebooku kršijo pogoje na strani in osebne podatke delijo bolj, kot bi to uporabniki vedeli ali si želeli. To je bil med drugim tudi povod, da so v naslednjih dneh v Ameriki vložili cel kup skupinskih tožb zoper Facebook, Google in Zyngo, ker podjetja niso varovala osebnih podatkov.

Prva med njimi, Nancy Walther Graf proti Zynga Game Network, Inc. je bila vložena 18. oktobra, torej na isti dan kot je bil objavljen članek v Wall Street Journalu. Tožba večidel očita Zyngi točno to, kar piše v omenjenem članku. Druga tožba, Shelley Albini proti Zynga Game Network Inc. in Facebook, Inc., je bila vložena dan pozneje in je nekoliko ožje usmerjena. Tu gre le za neavtorizirano deljenje podatka o identifikacijski številki profila uporabnika na Facebooku z oglaševalskimi podjetji. Obe tožbi sta bili vloženi na okrožnem sodišču v Kaliforniji. Tretja tožba, Paloma Gaos proti Google Inc., je bila vložena 25. oktobra. V njej Paloma Gaos Googlu očita kršenje zasebnosti s HTTP-referrerji. Z njimi naj bi Google nezakonito spremljal iskalne navade uporabnikov.

Vse tožbe terjajo odškodnino, čeprav niso navedli, koliko bi naj ta znašala. Se pa številke lahko zavihtijo do astronomskih višav, saj je na primer druga tožba lahko vložena v imenu vseh uporabnikova Facebooka, ki so na tisti dan uporabili vsaj eno aplikacijo. In teh je na milijone.