Zaradi odprte kode ob službo

Balandeque

1. nov 2010 ob 14:04:17

Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi bivši šoli. Predstavniki inštituta, vodi ga Aleksej Semjonov, kot tudi ravnateljica Koljadenkova, so bili minule dni za novinarje nedosegljivi. Microsoft Russia je v izjavi za javnost sporočil, da sicer sodelujejo s številnimi izobraževalnimi ustanovami, da pa prakticirajo tehnološko nevtralnost in odločitev o programski opremi prepuščajo končnim uporabnikom.

To pa ni prvi spor zaradi programske opreme v moskovskih šolah. Mestna uprava je na priporočilo Centra za informacijske tehnologije in učne pripomočke, ki ga mimogrede vodi Semjonova žena, poleti zaukazala namestitev operacijskega sistema Windows XP na Applove računalnike, ki so jih letos kupili za mestne šole, je poročala spletna stran cnews.ru. Še huje, isti center je septembra sporočil, da raziskava podjetja IDC dokazuje, da je uporaba Linuxa v šolah v praksi dražja, kot uporaba izdelkov Microsofta. IDC je izdajo takega poročila nemudoma zanikal.

Če kdo kje vidi kakšne podobnosti z dogajanjem na rodni grudi, je gotovo zaslepljenec, oziroma plačanec megakorporacije Linux, ki nam drago prodaja istoimenski operacijski sistem.