Konec LimeWira

Matej Huš

27. okt 2010 ob 07:11:41

Ameriška sodnica Kimba Wood je junija letos v nagli sodbi odločila, da LimeWire krši pravice, včeraj pa je zabila zadnji žebelj v njegovo krsto. Izdala je namreč sodno odredbo, da skrbniki storitve LimeWire onemogočijo "iskanje, prenašanje, nalaganje, izmenjevanje in distribucijo datotek", kot jih ponujajo funkcionalnosti LimeWira. To pomeni, da bo po 10 letih obstoja storitev LimeWire, ki se uporablja za deljenje datotek, bržkone dočakala svoj konec, kar so zapisali tudi na uradni strani.

Majhna ostalina LimeWira ostaja, a program nima več možnosti deljenja datotek. Kaj točno bo newyorško podjetje sedaj počelo, ostaja neznanka. Omenja se možnost, da bi v okviru Spoona legalno prodajali glasbo, a založniki nad tem niso navdušeni, saj LimeWire zahteva postopen prehod in še leto delovanja starega sistema, kar pa založniki odločno zavračajo. Sodnica tudi od njih zahteva, da poskrbijo, da stare verzije LimeWira ne bodo več delovale s privzetimi nastavitvami.

To pa še ni konec sage, saj bo RIAA od LimeWira terjala odškodnino, ki se lahko povzpne tudi prek milijarde dolarjev. Civilni proces se bo pričel januarja.