EA kupil Chillingo

Primož Resman

22. okt 2010 ob 07:18:20

Pri Electronic Arts so sporočili, da se pripravljajo na prevzem založnika Chillingo, ki je v tem svetu skorajda neznan. A ne nepomemben. Njihova referenca je namreč ena izmed najbolj popularnih in najbolj zaslužkarskih iger za platformo iOS, Angry Birds (zdaj na voljo v polni verziji za Android, zastonj!), katere prodajne številke so do avgusta znašale kar 6,5 milijona kopij, poleg milijona namestitev na Androidu v prvem dnevu.

Pri finskem Roviu, razvijalskem studiu za igro Angry Birds, so sicer sporočili, da so Chillingo kot založnika uporabili le za Angry Birds na iOS, katere izid se je zgodil v decembru 2009. Vse kasnejše izdelke (npr. Angry Birds za Android, Symbian, itd.) so izdali sami, saj pravijo, da v današnjem svetu tako ali tako založniki niso potrebni.

Pri Electronic Arts so za podjetje Chillingo vseeno plačali 20 milijonov ameriških dolarjev. Namen prevzema je predvsem razširiti prisotnost na platformi iOS predvsem s pridobivanjem obstoječih iger in aplikacij. Obenem bodo, glede na uradno izjavo, še utrdili mesto na vrhu založniških podjetij in združili spodbujanje neodvisnih razvijalcev, kar je prednost Chillinga, s svetovno razširjenostjo Electronic Artsa.

Smo omenili brezplačne Angry Birds za Android?