Poplava Android tablic nekoliko manjša?

Primož Resman

21. okt 2010 ob 19:46:24

Za konec letošnjega leta se pričakuje izid velikega števila tabličnih računalnikov, na katerem bo tekel Android. Eden izmed prvih takšnih bo Samsungov Galaxy Tab, ki bo na prodajne police ameriškega operaterja Verizon prišel že v sredini novembra. A veliko proizvajalcev z izidom odlaša do izida Androida 3.0, ki je po vseh dosedanjih napovedih Gingerbread, a to še ni popolnoma potrjeno. Za tablične računalnike bo Google Android 3.0 izdal že v decembru, medtem ko bo javni izid šele v januarju prihodnjega leta.

Gingerbread bo v vsakem primeru z izidom prinesel nekaj novosti, npr. vgrajeno podporo lastni VoIP storitvi, Google Voice (telefon bo v primeru WiFi povezave v svet zvonil ob klicu na uporabnikovo Google Voice številko), boljšo integracijo nekaterih aplikacij v sam operacijski sistem, ki bodo tako izgledale kot del celote in ne le kot dodatek (sem npr. spada YouTube), nove grafični efekti (dolgi seznami bodo na koncu nekoliko poskočili, namesto da bi se ustavili na mestu), kamor spada še popolnoma prenovljena paleta ikonic aplikacij, ter nekatere druge novosti.

Popolnoma možno je sicer, da Gingerbread sploh ne bo 3.0. Ta ugibanja so se začela, ker te potrditve še ni, obenem pa Lenovo z izdajo svojega LePada v ZDA čaka tablicam bolj prijazno izdajo Androida, Honeycomb (na Kitajskem bo vseeno LePad izšel s FroYom). Na tabličnih računalnikih naj bi v vsakem primeru v decembru ugledali izdajo 3.0, medtem ko naj bi Google različico 4.0 pripravljal za drugo polovico leta 2011. V nekaterih novicah je bilo sicer moč opaziti, da je o Honeycombu govora skupaj z različico 3.5, torej bi bil lahko Gingerbread 3.0, Honeycomb 3.5, Ice Cream pa 4.0.

Eden izmed glavnih tabličnih računalnikov z Gingerbreadom bo Motorolin, saj po poročilih aktivno sodelujejo z Googlom pri njegovem razvoju, medtem ko bo to vlogo v času izdaje Honeycomba prevzel LG s svojim izdelkom. Iz tega razloga bo očitno žal izdajo zamudila HTC-jeva različica, ki jo lahko pričakujemo šele v drugem četrtletju prihodnjega leta.