Tat prenosnega računalnika vrnil USB-ključ s kopijo podatkov

Matej Huš

20. okt 2010 ob 00:34:19

Prenosni računalniki so ene izmed izmed bolj kraje vrednih naprav, saj so majhni in vredni. V tem oziru ni izjema niti Švedska, kjer so profesorju z Univerze Umeå ukradli torbo s prenosnikom, ki jo je pustil skrito za vrati na stopnišču, medtem ko je šel v pralnico v isti stavbi. Ko se je vrnil, torbe seveda ni bilo več. So ga pa švedski tatovi dvakrat presenetili s čutom za sočloveka.

Takoj je poklical na policijo in tudi preklical kreditne kartice, ki jih je imel v denarnici v torbi. A ko se je čez kratek čas vračal po stopnicah, je bila torba spet tam, z vsemi karticami in vso drugo vsebino razen računalnika. Profesorja je takrat najbolj glodala izguba desetletnega dela, ki ga je imel nespametno shranjenega izključno na računalniku brez varnostnih kopij (profesorji na Švedskem niso tako zelo drugačni kot pri nas).

Zato je bil še toliko bolj presenečen, ko je čez slab teden na pisalni mizi v svojem kabinetu našel USB-ključ, na katerega so bile pazljivo prekopirane vse osebne datoteke z njegovega računalnika. Teh je bilo toliko, da je izdelava kopije trajala nekaj ur, a si je neznani tat vzel toliko časa. Edina stvar, ki je pozorni tat ni vrnil, je poleg prenosnika članska izkaznica za knjižnico. To mu oprostimo.