Rekordni popravni torek

Primož Resman

9. okt 2010 ob 18:01:20

Trenutni rekord za Microsoftov popravni torek, prvi torek v mesecu, ko izdajo popravke za svoje izdelke, znaša 34 zakrpanih lukenj, kar se je zgodilo le 2 meseca nazaj, v avgustu. Ta rekord bo padel že prihodnji teden, saj bodo pri Microsoftu zakrpali kar 49 varnostnih lukenj, kar bodo storili s 16 različnimi popravki za operacijske sisteme Windows XP, Vista, 7 ter Server 2003 in 2008, brskalnik Internet Explorer, .Net framework, pisarniške pakete Office XP SP3, 2003 SP3, 2007 SP2, 2010 ter Office 2004 in 2008 za Mace in nekatere druge programske pakete.

Kar štirje popravki so kritične narave, medtem ko jih je 10 pomembnih, preostala dva pa zgolj močno priporočena. Kljub velikemu številu zakrpanih lukenj še ni znano, če bo dokončno zakrpana ranljivost, ki jo izkorišča industrijski črv Stuxnet. Dve izmed štirih lukenj v uporabi so pri Microsoftu že zakrpali v popravnem torku iz prejšnjega meseca, a sta preostali dve, kot rečeno, še odprti.

Krpanje lukenj je seveda izredno pomembno, a lahko kdaj traja predolgo, da bi zajezili katero izmed okužb, ki se širi hitro. Zato so pri Microsoftu predlagali, da bi za uporabo interneta morali računalniki imeti potrdilo o nekužnosti, sicer bi jih enostavno odklopili iz omrežja ter tako onemogočili širitve okužb. V potrdilu bi bil seznam popravkov, ki so nameščeni, nastavitve in potrdilo o delovanju požarnega zidu ter protivirusnega programa, potrdilo o starosti virusnih definicij ter potrdilo, da računalnik ni okužen. V primeru, da bi sistem potrdilo izgubil, bi internetni ponudnik o tem obvestil lastnika računalnika, v primeru uporabe v zle namene pa bi ponudnik priprl povezavo v svet. PDF dokument na to temo si lahko prenesete z Microsoftovih strežnikov.

Če Windows dobi zdravstveno izkaznico, kaj bo z Linuxom?