Znane podrobnosti o tretji generaciji Intelovih SSD-jev

Matej Huš

7. okt 2010 ob 07:05:09

Anandtech se je uspel prebiti do nekoliko več podrobnosti o tretji generaciji Intelovih polprevodniških pogonov, ki bodo v trgovinah v prvi četrtini prihodnjega leta. Njihovo kodno ime bo Postville Refresh, medtem ko bo tržno ime še vedno X25-M, kot je že od samega začetka leta 2008. Zgrajeni bodo v 25 nm-tehnologiji večceličnega NAND-bliskovnega pomnilnika(MLC NAND flash). Na voljo bodo v kapacitetah 80, 160, 300 in 600 GB, brali bodo z 250 MB/ in pisali s 170 MB/s, s čimer bodo konkurenca Crucialovim RealSSD C300 in SandForceovim SF-1200. Zdržali naj bi zapis od 30 do 60 TB podatkov brez obrabe.

Poglejmo še novosti, ki jih prva in druga generacija nista imeli. Prva je predpomnilnik, ki ga Intel imenuje Power Safe Write Cache, kar daje slutiti, da gre za zunanji DRAM, ki je povezan z dovolj velikim kondenzatorjem, da ob izgubi napajanja podatke še zmore zapisati na pogon. Druga novost je šifriranje celotnega pogona, ki je z algoritmom AES-128 sedaj možno. Prav tako je Intel posodobil orodje SSD Toolbox, tako da bo sedaj moč firmware nadgrajevati kar iz Windows.

Za premožnejše bo izšla tudi posodobitev družine X25-E s kodnim Lyndonville, ki bodo prvi Intelovi SSD-ji za profesionalno rabo (enterprise), ki bodo imeli MLC-bliskovni pomnilnik (doslej so v ta razred namestili SLC), a nekoliko nadgrajenega v primerjavi z razredom X25-M.

Dodatek: Sandforce predstavil nove krmilnike: klik!