Italijanski klasiki na spletu v gigapikslih

Matej Huš

3. okt 2010 ob 00:16:14

Haltadefinizione je skupaj z italijanskim ministrstvom za kulturo na splet postavil šest novih posnetkov del klasičnih italijanskih slikarjev v izjemno visoki ločljivosti, tako da jih sedaj v njihovi galeriji najdemo že deset. Gre za šest slik iz Galerije Uffizi v Firencah, ki si jih lahko prek interneta ogledamo z ločljivostjo do 28 tisoč megapikslov.

Novosti so Botticellijevo Rojstvo Venere, Caravaggiov Bacchus, Bronzinojev Portret Eleanor iz Toleda, Da Vincijevo Oznanjenje, Kristusov krst, ki sta jo slikala mentor Verrocchi in njegov slavnejši učenec Da Vinci, ter Pontormojevo Snemanje s križa. Najbolj znana slika v zbirki je seveda Da Vincijeva Zadnja večerja, ki so jo v visoki ločljivosti digitalizirali in postavili na splet že pred tremi leti.

Postopek je ostal v principu enak, čeprav je tehnologija bolj razvita. Z ustrezno opremo posnamejo na tisoče slik majhnega dela platna, ki jih nato zložijo v eno samo datoteko. Slike bodo brezplačno dostopne do 29. januarja prihodnje leto, ko se bodo odločili, kako dalje. Omenjamo možnost digitalizacije še več del, ki bi jih nato predstavili v obliki virtualne galerije.