Delavnici dela s Pure Data in Super Collider

Klemen Robnik

1. okt 2010 ob 10:35:51

Kiberpipa organizira v nedeljo (3.10), ponedeljek (4.10.) in torek (5.10.) v okviru mednarodnega festivala zvočnih umetnosti EarZoom dve izobraževalni delavnici na temo uporabe audio programske opreme.

V nedeljo, 3.10. med 10:45 in 14:00 in v ponedeljek, 4.10., med 14:45 in 18:00, bo Hans-Christoph Steiner predstavil načine grajenja inštrumentov z odprto-kodnim programskim orodjem Pure Data. Na delavnici bodo predstavljeni načini zajemanja podatkov s PD-jem, obdelava teh podatkov ter strategije mapiranja, preko katerih bomo gradili zanimive načine interakcije in performanse.

Udeleženci se bodo naučili kako zbrati podatke iz realnega sveta, kako s pomočjo filtrov odstraniti šum od pomenljivih podatkov, ter kako, s tako pridobljenim novim podatkovnim tokom, kontrolirati različne medije. Inštrumente se bo upravljalo s pomočjo USB HID igralnih kontrolerjev in Arduino/Firmata, s katerimi bomo manipulirali zvok in sliko v realnem času.

Hans-Christoph Steiner je oblikovalec interaktivne programske opreme, s pomočjo odprto-kodnih programov gradi omrežja ter komponira glasbo z računalniki. Trenutno poučuje oblikovanje fizikalne interakcije, v okviru programa interaktivnih telekomunikacij, na univerzi v New Yorku (NYU). Prav tako se angažira v manjših neodvisnih umetniških in hekerskih centrih po vsem svetu.

V ponedeljek, 4.10., med 10:15 in 13:30 in torek, 5.10., med 14:45 in 18:00 pa bo na drugi delavnici Nick Collins pripravil uvod v obdelavo zvoka in strojno poslušanje v programu SuperCollider.

Delavnica je zasnovana kot prijazen uvod v SuperCollider in je namenjena umetnikom ter glasbenikom. Namen delavnice je v najkrajšem času posredovati osnovna znanja, ki bodo udeležencem omogočila uporabo programa in živega izvajanja glasbe. Poudarek bo na praktičnem muziciranju, kar bo udeležence motiviralo pri učenju, centralna tema pa bo živo procesiranje in analiza digitalnega zvoka. Razen minimalnih izkušenj z digitalnimi umetniškimi praksami ni potrebno nikakršno predznanje.

Nick Collins je skladatelj, performer in raziskovalec na področju računalniške glasbe. Predava in vodi raziskovalno skupino glasbene informatike na Univerzi v Sussexu.

Število mest na obeh delavnicah je omejeno. Udeležbo na delavnicah potrdite na naslovu: miha.ciglar@irzu.org. Kotizacija za vsako delavnico znaša 20€. Več o festivalu preberite na spletni strani festivala.