Prve prosto zakrivljene tekoče stopnice

Nina Pečar

1. okt 2010 ob 10:27:28

Znanstveniki so predstavili prve vijugaste tekoče stopnice, imenovane "Levytator", po iznajditelju Jacku Levyju, profesorju z Londonske univerze.


Arhitekti bodo tako imeli po več kot sto letih odkar so bila premikajoča se stopnišča izumljena veliko večjo svobodo pri oblikovanju stopnic, saj ne bodo več omejeni le z ravnimi oblikami - stopnice Levytator se namreč lahko prilagajajo kateri koli krivi obliki in neravnemu terenu.

V nasprotju s tradicionalnimi tekočimi stopnicami, kjer se stopnice, ki pridejo do konca stopnišča umaknejo pod tiste v uporabi, so stopnice Levytator narejene v neskončni zanki zakrivljenih modulov in tako omogoča ustvarjanje katerekoli oblike. Z malo domišljije bi tako recimo naravoslovni muzej kmalu lahko imel stopnice v obliki DNK spirale.

Stopnice imajo še precej dobrih lastnosti - za namestitev ne potrebujejo veliko prostora, namestimo jih lahko namreč kar na že obstoječe stopnice, brez da bi prej porušili pol stavbe, medtem ko je tudi vzdrževanje veliko lažje, saj so vse stopnice dostopne od zgoraj.

Če ste že kdaj naleteli na zakrivljene stopnice ne kličite patenta za urad. Levytator so namreč prve stopnice, ki se lahko prilagajajo kateri koli obliki - lahko zavijejo in se obrnejo poljubno krat, medtem ko so tradicionalni dizajni obsojeni na toge in vedno enake zavoje.

Univerza, ki je stopnice patentirala, trenutno išče sodelavce med arhitekti in proizvajalci v državah, kjer je bil patent sprejet - v Evropi, Severni Ameriki in na Kitajskem. Zadnja faza pred splovitvijo množične proizvodnje je zagotovitev, da ustrezajo vsem strogim varnostnim zakonom glede stopnic.