Dorečena JEDEC-ova standarda za merjenje zmogljivosti SSD-jev

Matej Huš

26. sep 2010 ob 11:04:26

Čeprav so polprevodniški pogoni naokoli že nekaj časa, so si vsled manka enotnega predpisanega merila proizvajalci nekolikanj po svoje tolmačili merjenje zmogljivosti in zanesljivosti. Zaradi tega so tudi primerjave tovarniško navedenih sposobnosti pogonov različnih proizvajalcev neprimerljive. Da bi temu napravili konec, je JEDEC oziroma njegov pododbor JC-64.8 postavil dvoje standardov zanje.

JESD218 se imenuje tudi Requirements and Endurance Test Method, medtem ko se JESD219 imenuje Endurance Workloads, ki natančno opisujeta preizkušane parametre za vsak razred polprevodniških pogonov in sta brezplačno prenosljiva z njihove uradne strani. Prvi meri količino terabajtov, ki jih more gostitelj zapisati na SSD. Pri tem se ugotavljata vzdržljivost (endurance) in zadržljivost (retention) z metodama neposrednega preverjanja in ekstrapolacije. Drugi standard meri delovno obremenitev (workload), ki je za zdaj definirana le za poslovne pogone, medtem ko bodo za odjemalniške pogone standard postavili kasneje.

JEDEC upa, da bodo z novima standardoma kupcem olajšali primerjanje polprevodniških pogonov različnih proizvajalcev. Da bi zagon karseda pospešili, bodo 5. oktobra priredili tudi predavanje v San Joseju, kjer bodo predstavili vse podrobnosti novih standardov.