Igre postajajo storitve

Primož Resman

15. sep 2010 ob 12:10:12

Popolnoma jasno je, da je eden izmed najboljših načinov za preprečevanje piratstva v primeru iger naročniški sistem, vsaj glede zaslužka, ki so ga posledično deležni razvijalci. To lepo pokaže World of Warcraft, a dandanašnji igre ponovno postajajo nekoliko drugačne. Vedno več jih je zastonj, a so v takšni obliki okrnjene, kar enostavno rešimo z ugodnim nakupom dodatnih delov, dodatkov oz. predmetov za uporabo znotraj igre. Lep primer tega poslovnega modela je Farmville, ki ponuja nakup denarja za rabo znotraj igre, ki odklene ogromno dodatnih zmožnosti ter pospeši napredovanje.

Mikroplačila so všeč tudi podjetju Rovio, ki je ustvarilo eno izmed najuspešnejših iger za iPhone, Angry Birds. Igra, ki bo prednaložena na nekatere dražje mobilne telefone s Symbian^3 (začenši z N8) in ki v kratkem v polni verziji prihaja na Android (beta različica z le deležem stopenj je že na voljo, brezplačno), bo namreč za plačilo ponujala dodatno funkcionalnost tudi za igralce, ki so igro že kupili. Ponudili bodo namreč dodatnega ptiča (s ptiči razbijate zgradbe, ki so jih zgradili prašiči, tatovi vaših jajc), ki bo omogočil enostavno dokončanje zahtevnejše stopnje.

Mogočnega Orla (Mighty Eagle, ime novega orožja) se bo priklicalo s konzervo rib, a večja težava je uporabnikov nakup orla. Trgovina z aplikacijami bo morala podpirati nakup kar znotraj igre, kar je že omogočila Nokia na svojem Ovi Store. Bolj zanimivo bo videti, če bo podobno omogočil Apple na svojem App Store ter kdaj bo to omogočil Google na Android Market.

Mikrotransakcije se zdijo ugodne, a pazljivo, da znesek na koncu meseca ne bo previsok.