Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Matej Huš

9. sep 2010 ob 00:56:23

Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh dvoletne akcije, ki jo je vodila belgijska policija in v okviru katere so se policisti pod krinko vtihotapili v mnogo skupin, ki so upravljale strani. Mnogo strani je nedostopnih (švedski BAR, češki LOST, največja nizozemska stran, švedsko-poljski SC), ker so jim enostavno odpeljali strežnike, druge so nedostopne iz varnostnih razlogov (veliko strani v Vzhodni Evropi), ker skrivajo.