Apple TV, iOS 4.1

Primož Resman

1. sep 2010 ob 22:04:18

Na glasbeni prireditvi Apple ni predstavljal novosti povezanih zgolj z glasbo, temveč so oživili še enega izmed starejših projektov, Apple TV. Že ob izidu prvega so povedali, da ne gre za uraden projekt, temveč zgolj za hobi projekt, ki je bolj postranskega pomena. A z novo izdajo Apple TV postane mnogo bolj zanimiv. Njegova cena bo namreč znašala vsega 100 ameriških dolarjev. Nizka cena sicer pride na račun nekoliko manjših zmogljivosti, saj Apple TV iz leta 2010 zmore predvajati zgolj videoposnetke do ločljivosti 1280 x 720 pik oz. 720p. Slednje se je napovedovalo že v obilici govoric iz bližnje preteklosti, ki so govorile, da bomo napravo v kratkem ogledali.

V primerjavi s starim Apple TV-jem bodo nedvomno nekateri pogrešali trdi disk za hrambo videoposnetkov, ki si jih želijo ogledati na televizorju. Nova različica se namreč napaja popolnoma iz oblaka, ki je sicer lahko bolj lokalne vrste - npr. vaš računalnik. Z iOS 4.2 bo Apple predstavil AirPlay, s pomočjo katerega bo strežnik za videoposnetke za Apple TV lahko postal kar iPad. Prek Apple TV bo v ZDA mogoče za le 99 ameriških centov najeti in predvajati serije v visoki ločljivosti, ki jih bosta ponujala veliki televizijski mreži FOX in ABC. Filmi v visoki ločljivosti bodo za najem nekoliko dražji, saj bodo stali $4,99.

Med ponudnike video vsebin se uvrščajo še Netflix, Youtube, Flickr in Mobile Me ter Rotten Tomatoes, ki bo omogočal ogled podatkov o filmu ter ocene drugih gledalcev. Na zadnji stranici črnega mat ohišja se nahajajo priključki za napajanje, HDMI, Ethernet in optični audio izhod poleg (micro) USB-ja. V lokalno omrežje se bo mogoče povezati še s pomočjo standarda IEEE 802.11n.

Omenjen je bil že AirPlay, ena izmed novosti v iOS 4.2, ki ga je Apple na hitro predstavil. Poleg možnosti pošiljanja posnetkov z iPada na Apple TV bo povezava delovala tudi v drugo smer, z računalnika na iOS napravo - iPad, iPod Touch ter iPhone. Poleg AirPlaya omenjene tri naprave dobijo še možnost tiskanja kar prek omrežja WiFi. iOS 4.2, s katerim bo iPad končno dobil podporo večopravilnosti, prihaja novembra.

Že na sami prireditvi pa je Apple najavil prihod iOS 4.1, s katerim bo že ob izidu opremljen novi iPod Touch. Ta prinaša obilico popravkov, recimo težave s senzorjem bližine na iPhone 4, ki ni pravilno izklopil zaslona med klicem, pohitri delovanje na iPhone 3G, odstrani hrošče v delovanju Bluetootha, omogoči prenašanje posnetkov visoke ločljivosti prek WiFi-ja in zajemanje fotografij z visokim dinamičnim območjem (High Dynamic Range, HDR).

Z iOS 4.1 prihaja še možnost izposojanja televizijskih serij ter prihaja za igričarje namenjen Game Center. Posodobitev bo prek iTunes na voljo že v prihodnjem tednu, brezplačno za iPhone in iPod Touch.