Ameriška vlada hoče dokumente od Wikileaks nazaj

Matej Huš

7. avg 2010 ob 10:19:30

Ameriško obrambno ministrstvo je od strani Wikileaks uradno zahtevalo, da vrne vse vojaške dokumente v svoji posesti, saj da gre za last ameriške vlade. Tiskovni predstavnik z ministrstva Geoff Morrell je poudaril, da predstavlja stran Wikileaks s svojimi navedbami, da je objavljanje tajnega materiala legalno, predrzno nagovarjanje ameriških vladnih in vojaških uslužbencev h kršenju zakonov. Zato od njih zahtevajo vrnitev vseh dokumentov in uničenje kopij, ki jih še imajo.

Najhitrejši odgovor je Wikileaks posredoval prek Twitterja, v katerem so zahtevek označili kot smešne grožnje, nakar so uporabnike pozvali k donacijam. Še vedno se prepirajo o več sto megabajtih ameriških dokumentov o enotah v Afganistanu, ki jih je Wikileaks objavil pretekli teden.

Nekoliko resnejši odgovor Wikileaks se glasi, da bodo zahtevek preučili. Ameriško zunanje ministrstvo medtem išče možnosti za mednarodni napad na Wikileaks, saj po besedah njihovega podsekretarja za javne zadeve niso edina vlada, ki ji gre Wikileaks v nos. Imen ni želel navajati, a se bojda pogovarjajo tudi z drugimi vladami o usklajeni akciji. Problem je, da Wikileaks za zdaj gostuje na švedskih strežnikih, avtorji pa so tako ali tako poskrbeli za nekaj zrcalnih strežnikov po svetu, katerih lokacija še ni znana. Vojska je medtem blokirala dostop do Wikileaks s svojih računalnikov.