Plačljivo spletno časopisje

N/A

28. jul 2010 ob 16:55:48

S časopisi je vse narobe - upada kvaliteta pisanja, z roko v roki z njo vred naklada. Krivi naj bi bili blogerji oz. splet nasploh. Posledično časopisne hiše resno raziskujejo možnost, da bi spletno izdajo naredile docela plačljivo in s tem kaj zaslužile, če že mora iti vse na splet in pa nanj priključene mobilne pritikline.

Vodilni zagovornik plačljivega časopisja je Murdochov News Corp (londonski in newyorški Times, Wall Streat Journal, številni drugi). Londonski Times je že plačljiv, ameriški pa isto potezo načrtuje za naslednje leto in v slojeviti obliki. Zaenkrat ne gre preveč uspešno, ker že sama obveznost registracije (ne plačila) je sklestila branost za slabo polovico. Ampak Rupert vztraja, da so njegovi časopisi produkt strokovnega novinarskega dela, in zatorej ne morejo biti zastonj.

Nekateri razmišljajo drugače. Seveda, tabloidi in drugo lahkotno pisanje z malo teksta, veliko slik in velikimi naslovi, bi težko upravičili plačilo, ker bi bralci pač šli drugam. Upravitelji britanskega Daily Mail zato stavijo na odprtost in visok tržni delež, z argumentom, da je brezplačni model problem le, "če nisi dovolj velik".

Prihodnost bo verjetno nekje vmes. Določene vsebine (rumene in take) bodo bržčas še naprej zastonj (ob podpori oglasov), resnejše vsebine pa bodo počasi in previdno skušale uvesti naročnino. Kot delujoč model se je že izkazala DVD izposoja in zdaj še internetna izposoja (Netflix, pri nas iTivi), še bolj pa bi lahko šlo Huluju. V dosedanji brezplačni različici z zmernim številom pre- / post- / midroll oglasov Američanom ponuja zadnjih nekaj epizod popularnih serij. Zdaj ob boku tega preizkušajo trg z naročnino 10 dolarjev na mesec za bistveno večji katalog epizod. Ob taki ceni se niti torrentanje ne izplača več.

Upajmo, da tudi pri nas, ob pomogoči katerega ob bolje usposobljenih spletnih portalov.