Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Matej Huš

17. jul 2010 ob 14:43:12

Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte in simbol र drug nad drugim (obe črki sta začetni besede za rupijo v latinici in devanagariju).

Preden bomo znak ponotranjili v svetu informacijskih tehnologij, bomo morali dobiti možnost njegovega vnosa. Najpomembnejše je sprejetje novega simbola v standard Unicode, kar se bo zgodilo po uradni vlogi indijske vlade pri Unicode Consortiumu. Najbolj optimistične ocene postavljajo rok za vključitev na 18 mesecev, medtem ko konzervativnejši analitiki opozarjajo, da utegne trajati več kot dve leti pred posodobitvijo standarda Unicode, ki vsebuje že precej znakov za valute. Šele potem bodo tudi posamezni proizvajalci (Microsoft, Apple ...) lahko nov simbol vgradili v svojo programsko opremo.

Dve leti se sliši kar precej, a to ne pomeni, da ima Unicode Consortium kaj proti Indijcem. Spomnimo se na sago pri oblikovanju znaka za evro. Evropska komisija je javnosti nov znak € predstavila decembra 1996. Sprva so želeli iz znaka narediti fiksni logotip s povsem predpisanimi proporci, a so se oblikovalci pisav uprli, saj se ista velikost in ukrivljenost ne bi podali vsem pisavam. Standard Unicode je evro dodal šele maja 1998, kar je ravno omenjenih 18 mesecev. Kmalu zatem so vsi večji proizvajalci izdali nadgradnje svojih programov, ki so uporabnikom omogočile enostaven vnos novega simbola. Takšna pot čaka tudi rupijo.