Najbolj luknjičav Apple

Matej Huš

13. jul 2010 ob 10:22:11

Secunia je objavila polletno poročilo (PDF-datoteka) o ranljivostih v izdelkih različnih proizvajalcev, ki so bile odkrite letos. Neslavno prvo mesto je pripadlo Applu, a to ni edina plat medalje.

Deset proizvajalcev z največ ranljivostmi je odgovornih za 30 odstotkov vseh odkritih ranljivosti. Da bi dobili zgodovinski pregled, so pri Secunii teh deset preučili za nazaj do leta 2005 in narisali graf. Ugotovili so, da so bili na prvih treh mestih ves čas Oracle, Apple in Microsoft, le nekoliko so se izmenjevali v vodstvo. Letos vodečemu Applu sledi Oracle, tretji je Microsoft. Zanimivo je, da povečanemu vlaganju v varnost navkljub nobeno izmed teh podjetij ni uspelo zmanjšati števila odkritih ranljivosti - nasprotno, krepko je raslo.

Druga plat medalje pa pravi, da je večina Applovih ranljivosti bolj teoretične narave, medtem ko so Microsoftove v praksi mnogo laže in tudi pogosteje zlorabljene. Nadalje, ker je uporabnikov Microsoftovih programov mnogo več, dejansko 90 odstotkov vseh zlorab odpade nanje. Žalostno je, da se je število ranljivosti, ki prežijo na povprečnega uporabnika računalnika s povprečno programsko opremo, povečalo z 220 na 420 v zadnjih treh letih, letos pa grozi vnovična podvojitev. Od teh je več kot polovica resnih ali kritičnih.