Koliko jeder potrebujete?

Primož Resman

8. jul 2010 ob 08:53:54

Dandanes lastnike namiznih računalnikov z dvema jedroma ostali, ki imajo v svojem mlinčku več jeder, gledajo že nekoliko postrani. Zdi se, da je nakup štirijedrnika danes že skorajda obveza, ne le za resno delo, temveč tudi za igre. Po drugi strani se poraja vprašanje, če je to sploh smiselno ter če igre že sploh izkoristijo dodatna jedra. Med mnogimi poznavalci še vedno vlada mnenje, da temu ni tako ter da je še vedno najboljša izbira frekvenčno hitrejši dvojedrnik. Tem dilemam so se odločili narediti konec pri bit-techu.

V testu so primerjali vse konfiguracije od enega pa do kar šest jeder. Uporabljena je bila sorazmeroma visoka ločljivost, 1920 x 1080 pik, rezultati pa so večinoma pričakovani. Časi enojedrnikov so nedvomno minili, saj je bil procesor z le enim vključenim jedrom konstantno najpočasnejši. Zgodba je nekoliko mešana v primeru dvojedrnika, saj je bil enako hiter, kot ostale konfiguracije oz. je občasno zaostajal za nekaj sličic na sekundo, v primeru Call of Duty: Modern Warfare 2, Bad Company 2, in Dawn of War 2. Rezultati so bili praktično enaki v vseh testih, ki so uporabljali 3 ali več jeder. Edina anomalija se je pokazala v Colin McRae: Dirt 2, kjer je trojedrni in petjedrni sistem dobival nekoliko slabše rezultate od konkurence z dvema, štirimi oz. šestimi jedri.

Če si lastite dvojedrnika v večini primerih tako še ni nujno takoj oditi v trgovino in naročiti novega, svetlečega štirijedrnika. Po drugi strani je nakup le-tega popolnoma smiseln, če sestavljate nov računalnik. Zagotovo je eno. Če igrate igre, se držite štirijedrnikov, šestjedrniki ne prinesejo popolnoma nobenih pohitritev.