Symbian še ni mrtev

Primož Resman

2. jul 2010 ob 22:30:33

Čeprav je spletna stran Symbian-Guru včeraj zaprla svoja vrata, Nokia ne namerava izgubiti boja z ostalimi tekmeci na področju pametnih mobilnih telefonov. To je povedal Anssi Vanjoki, vodja oddelka za mobilne rešitve pri Nokii, ter dodal, da je Nokia nevaren tekmec že zdaj in ne bojna ladja, ki se počasi obrača (in nato naredi toliko večjo škodo ostalim). Po njegovih besedah je zdaj glavni cilj Nokie posvečanje kakovosti, s tem pa vračanje ugleda izdelovalca najboljših mobilnih telefonov. Obenem želijo ponovno vrniti žar v svojo bazo oboževalcev, ki pa je z zaprtjem Symbian-Guruja doživela velik udarec.

Do zaprtja je po besedah administratorjev, Rickyja Caddena in Rite El Khoury, prišlo zaradi razočaranj Nokie, tudi z najzmogljivejšimi napravami, kot je N97. Povedala sta, da Nokia poskuša odpreti kodo Symbiana, a obenem ne poskrbi za nekatere osnovne funkcionalnosti oz. zanje poskrbi dolgo po tem, ko jih je že implementirala konkurenca. Prav zaradi razočaranja, ki ga je prinesla Nokia N97, Ricky predvideva, da se bo zgodba ponovila z Nokio N8. Iz tega razloga se mu zdi nesmiselno čakati na ta mobilni telefon in zanj plačati nekaj 100 dolarjev. Z Nokie N97 je presedlal na Googlov Nexus One.

Nedolgo nazaj smo poročali, da bo Nokia N8 zadnji pametni mobilni telefon, na katerem bo tekel Symbian^3. To morda ne bo res, saj se je na spletu pojavil videoposnetek, v katerem si avtorji ogledajo prototipno različico N8 s fizično tipkovnico. Ime ni znano, a se predvideva, da gre za Nokio N9, N8-01 (običajna N8 je bila nekdaj N8-00) oz. za napravo iz serije C. 4-palčni kapacitivni na dotik občutljivi zaslon se odpre s podobnim mehanizmom, kot zaslon na Nokii N97, a ima manjši naklon, ko je odprt. Prav velik kot naklona je bila ena od graj Nokie N97.

Čeprav naj bi bila Nokia N8 zadnji (oz. edini) pametni mobilni telefon s Symbian^3, očitno lahko pričakujemo še naprave iz serije N, na katerih bo tekel Symbain^4. Vsaj na to je namignil Anssi Vanjoki v istem prispevku na blogu Nokia Conversations, v katerem je napovedal povratek na vrh. Tudi če se bo Nokia popolnoma posvetila MeeGoju, ki bo po besedah Anssija Vanjokija namenjen za sam vrh ponudbe, za t.i. žepne računalnike, glede na prvi ogled razvijalske različice vmesnik za mobilne telefone ne bo slab oz. bo za vsakodnevno rabo vsaj bolj uporaben od vmesnika Maema.