Android Gingerbread - prihajajo velike spremembe

Primož Resman

2. jul 2010 ob 10:54:50

Eldar Murtazin, naslov, ko želite dolgo pred uradnim izidom izvedeti pravzaprav zelo točne podatke o čemerkoli, kar je povezano z mobilnimi telefoni, je obelodanil nekaj podrobnosti v zvezi z novim vmesnikom, ki ga lahko pričakujemo na prihodnji izdaji Androida. Šlo bo za Gingerbread, ki bo konec leta nasledil Android 2.2, poznan tudi pod kodnim imenom FroYo, o prenovljenem vmesniku pa smo že poročali.

Gingerbread bo očitno kar Android 3.0 ter bo še povečal fragmentacijo znotraj Androida, proti kateri naj bi se Google aktivno boril. V stilu Microsofta z Windows Phone 7 naj bi Google namreč podal strojne zahteve aparata, ki bo lahko poganjal Android 3.0. Zahtevan bo tako vsaj 3,5-palčni zaslon, gigahertčni procesor in 512 MB delovnega pomnilnika.

Vmesnik naj bi bil popolnoma prenovljen, zanj pa naj bi razvojna ekipa inspiracijo dobila predvsem pri aplikaciji 3D Gallery, ki je bila predstavljena z Éclairom (Android 2.0 in 2.1). Po novem bo očitno uradno podprta še ločljivost 1280 x 760 pik, kar bo prikladno predvsem za male tablične računalnike z več kot 4-palčno diagonalo zaslona, katerih si želi predvsem Verizon. Za vse mobilne telefone, ki se s strojnimi zmogljivostmi ne kvalificirajo za Gingerbread, bo po njegovem izidu ostal aktualen Android 2.1 oz. 2.2.