Chrome daleč najpočasnejši v HTML5 izrisovanju

Primož Resman

29. jun 2010 ob 11:16:13

Z Internet Explorer 9 Microsoft nadaljuje svoje strinjanje z mednarodnimi standardi, saj bodo še močno nadgradili podporo standardu HTML5. Ker so na voljo že predogledne (t.i. preview) različice Internet Explorer 9, so se pri Download Squad odločili preveriti, kako se IE9 odreže v HTML5 ter ga primerjati z drugimi tremi velikimi brskalniki za operacijske sisteme Windows, Firefoxom 3.7, Chromeom in Opero.

Strojno pospeševanje izrisovanja s pomočjo grafičnega čipa naj bi delovalo v vseh štirih brskalnikih. Avtor testa sicer ni popolnoma prepričan, če to drži za Opero, a razvoj poteka v to smer, saj imajo očitno zaposlene strokovnjake za strojno pospeševanje. Podporo je bilo v primeru Chromea vključiti z dodatnimi ukazi v bližnjici, podobno kot v prvih različicah, ki so podpirale razširitve, teme in shranjevanje zaznamkov v oblak. Strojno pospeševanje je tako verjetno daleč najšibkejši člen Chromea, saj je bil na daljnem zadnjem mestu, obenem pa je dodobra obremenil centralni procesor.

Opera se je uvrstila v zlato sredino, medtem ko sta se IE9 in Firefox udarila za naslov najhitrejšega brskalnika v HTML5. Zmagal je slednji, v večini testih s 5 do 10-odstotno prednostjo. Navodila za vklop strojnega pospeševanja v Firefox 3.7 si lahko preberete v izvorni novici na Download Squad. S hitrim razvojem brskalnikov se slika seveda lahko hitro obrne, nedvomno pa bo svoj brskalnik do izida še pohitril Microsoft.