iPhone 4 nekaj dni po začetku prodaje

Primož Resman

29. jun 2010 ob 01:23:33

Težave, s katerimi se sooča Apple oz. njihov najnovejši mobilni telefon, iPhone 4, so dodobra dokumentirane po spletu, tudi zaradi stalnega boja velikih ljubiteljev in sovražnikov Appla. Najbolj v oči tako bodejo težave z anteno, revolucionarno zasnovano z namenom izboljšanja sprejema.

Od plastike tridesetkrat trše steklo na sprednji in zadnji stranici telefona seveda ni neuničljivo, vseeno pa iPhone 4 dosega zavidljive poslovne rezultate. V prvem dnevu prodaje, v soboto, 26. junija, je Applu uspelo prodati kar 1,7 milijona aparatov. Sicer naj bi bilo prek tri četrtine kupcev povratnikov, torej so pred tem že imeli iPhone, a zaslužki so zaslužki. To po drugi strani tudi jasno pokaže, da ima Apple zvesto bazo privržencev in s tem strank.

Težave s sprejemom se pojavljajo predvsem, če uporabniki telefon držijo v levi roki. Takrat z dlanjo ozemljijo anteno, signal pa, vsaj na zaslonu, pade na ničlo. Uporabniki sicer poročajo, da je kljub padcu signala še vedno mogoče nadaljevati s telefonskim pogovorom, napredek zasnove pa je potrdil tudi Jimmy Fallon, voditelj oddaje Late Night with Jimmy Fallon. S prekinjanjem klicev na omrežju AT&T je bil na iPhone 3GS tako nezadovoljen, da je že skoraj presedlal na konkurenčni Android. iPhone 4 je po njegovih besedah težave odpravil.

Pri Applu so morda storili manjšo napako, ko so uporabnikom povedali, da telefon držijo narobe (navsezadnje je napačno rokovanje predstavljeno v vseh Applovih demonstracijskih slikah), a se boste težavam najlažje izognili z uporabo ohišja oz. etuija. V kratkem naj bi prišla še nadgradnja operacijskega sistema, iOS 4.0.1, ki naj bi popravila težave s sprejemom - napaka naj bi bila očitno programske narave.

Etui vam bo morda tudi rešil telefon, saj je kot že rečeno steklo močnejše od plastike, obenem pa mnogo bolj krhko. Posledice so seveda lahko katastrofalne, kar se je v testu zgodilo v 4. padcu z višine okrog metra in pol. Steklo ni imuno niti na praske, a je mnogo bolj odporno od plastike. Nekoliko težavni so še zasloni, ki imajo v nekaterih primerih rumene lise. Za to naj bi bilo krivo lepilo med steklom, zaslonom LCD in senzorjem za dotik, ki se še ni popolnoma posušilo. Po dnevu ali dveh se bo to zgodilo samo od sebe, lise pa bodo izginile. Lise so tako posledica velikega povpraševanja in komajšnjega Foxconnovega sledenja povpraševanju.

Vsi do sedaj prodani iPhoni 4. generacije so odeti v črno, medtem ko je izid bele različice premaknjen v drugo polovico julija. Izdelava ohišja zanj naj bi bila očitno zelo težavna, bolj kot je bilo pričakovano, a naj ne bi vplivala na dobavo črnih modelov. Lahko pa svojega črnega iPhona sami preoblečete v belo, z izjemo tistega edinega gumba, ki vas v operacijskem sistemu povrne en nivo višje oz. prikaže upravljalnik opravil.

Sicer pa je bil od izida iPhone 4 že razstavljen, čemur so sledila podrobna navodila na iFixit.com (potrdili so 512 MB vgrajenega delovnega pomnilnika), prestreljen in zmiksan v gladko kašico.