Ameriška vlada toži Oracle

Matej Huš

17. jun 2010 ob 06:56:26

Ameriška zvezna vlada toži Oracle, ker naj bi jim podjetje neupravičeno predrago zaračunavalo za več milijonov dolarjev svojih izdelkov. Tožbo so vložili že aprila, v njej pa so se pridružili nekdanjemu Oraclovemu zaposlenemu Paulu Frascelli, ki podjetje toži od maja 2007 po tako imenovanem False Claims Actu, ki omogoča zaščito žvižgačev.

Ameriška GSA (General Services Administration) namreč z dobavitelji mnogokrat sklene tako imenovane MAS-pogodbe (multiple award schedule), ki poenostavljajo večkratno naročanje. V tem primeru dobavitelj sestavi katalog izdelkov ali storitev s pripadajočimi cenami, vladne službe pa nato izbirajo iz njega izdelke, ki jih potrebujejo, in naročajo brez javnih naročil. Pričakuje se, da so v teh katalogih izdelki ponujeni z občutnim popustom ali vsaj tako poceni, kot jih dobi njihov najboljši kupec.

Ameriška vlada je zbrala dokumentacijo, ki kaže, da je Oracle to obšel in drugim kupcem nudil ugodnejše pogoje kot ameriški vladi. Na tak način naj bi davkoplačevalce okradli za več deset milijonov dolarjev. Oracle tožbe ni želel komentirati.