E3: Nintendo 3DS

Primož Resman

16. jun 2010 ob 18:07:59

Predstavitve pričakovanih izdelkov se na E3 nadaljujejo z Nintendovim 3DS-om, 3D različico ročne igralne konzole DS(i). Oblika je že znana, konzola ima 2 zaslona (Dual Screen), kjer je spodnji občutljiv na dotik in ima okrog sebe ostale gumbe za upravljanje s konzolo. Efekt treh dimenzij, ki so ga pri Nintendu uspeli doseči brez uporabe posebnih očal, je sicer uporabljen le na zgornjem zaslonu, ki ni občutljiv na dotik. Na robu konzole ob zgornjem zaslonu je tudi poseben drsnik, s katerim se spreminja količino 3D efekta oz. se ga sploh izključi.

Na Engadgetu poročajo, da so učinki pravzaprav dobri, a se je treba skoncentrirati na zaslon. Če pogled premaknete stran od konzolo, nato potrebujete daljši trenutek ali dva, da ponovno dobite 3D vid. Pomaga tudi, če se igre na 3DS-u igra čim bolj pri miru. Pri Nintendu zatrjujejo, da bo 3DS prišel na trg z velikim številom podprtih iger, kar potrjuje tudi seznam (na dnu novice) z 71 naslovi, ki jih razvija 23 založnikov. Sama konzola bo od splavitvi na voljo v črni, modri in rdeči barvi, bo podpirala zaznavanje premikov ter bo imela žiroskop, že poznana pa je funkcija povezljivosti z Wi-Fi omrežji. Na zadnji strani pokrova se nahajata kar dve kameri, ki bosta omogočali zajem slik s 3D učinkom.

S pomočjo slednjih bo mogoča tudi povezava z ostalimi 3DS-i, s katerih bo mogoče celo prenesti brezplačne razširitvene pakete za igre. Ti paketi se bodo sicer prenesli s spleta, ko bo 3DS povezan v običajno brezžično omrežje. Za to storitev Nintendo še vedno ne zaračunava naročnine. Cena in datum izida same konzole žal še nista znana.