Prenovljen Mac Mini

Primož Resman

15. jun 2010 ob 17:15:38

Čeprav se je prenova Applovega najmanjšega računalnika (in s tem tudi najmanjšega računalnika, na katerem teče OS X) pričakovala že za pred dnevi končan WWDC, temu ni bilo tako. Vseeno smo novega malčka dobili ob osvežitvi Applove spletne trgovine, ko so omogočili prednaročila za 4. iPhone v ZDA.

Novinec je zdaj še manjši, čeprav je nekoliko pridobil v širino in dolžino. V primerjavi s starim, ki je zasedal kvadrat s stranico 16,7 cm, najnovejši Mac Mini zaseda 19,7 cm v obe smeri, a le 3,6 cm v višino, v primerjavi z dobrimi 5 cm predhodnika. Ohišje je, kot je za Apple dandanes običajno, izdelano iz enega kosa aluminija. V nasprotju s preteklimi izkušnjami bo tokrat celo mogoča nadgradnja doma, brez da bi imeli težave s priznavanjem garancije. To bo sicer omejeno le na pomnilnik, ki bo dostopen skozi odprtino na dnu ohišja.

Procesorji ostajajo Intelovi Core 2 Duo z 2,4 oz. 2,66 GHz in 3 MB drugo-nivojskega predpomnilnika. Procesorju bo pomoč pri izračunih nudil grafični čip, tokrat nVidiin 320M, ki bo sploh prav prišel v primeru videoposnetkov v visoki ločljivosti. Slednje bo mogoče na zaslon prenašati prek vgrajenega priključka HDMI, ki bo poskrbel tudi za prenašanje zvoka, poleg analognih 3,5 mm priključkov za banane zvočnikov oz. mikrofona. Izhodom delajo družbo še štirje priključki USB 2, en FireWire 800, reža za pomnilniško kartico SD, priključek Ethernet (podprta so tudi brezžična omrežja do standarda 802.11n), mini-DisplayPort, ki bo prek adapterja omogočal priklop po standardu VGA (adapter ni priložen, je pa priložen adapter s HDMI na DVI), ter priključek za elektriko. Napajalnik je tokrat vgrajen v primerjavi z opeko, ki so jo vajeni uporabniki starejših Minijev.

Optičen pogon je sposoben branja in zapisovanja ploščkov DVD, a se mu lahko odpoveste v zameno za še en trdi disk in zamenjavo običajnega OS X-a za strežniško različico v primeru Mac Mini Server. Diska sta na voljo v kapacitetah 320 oz. 500 GB ter sta seveda klasične, mehanske narave. Na izbiro imajo kupci v Applovi trgovini še količino pomnilnika, ki se giba med 2 in 8 GB, a je pomnilnik tako ali tako enostavno nadgradljiv kasneje.